Hielspoor

Wat is een hielspoor? En wat is dan Fasciïtis plantaris?


Er worden diverse ziektebeelden van de hiel beschreven maar hielspoor is de meest-voorkomende. Tien procent van de bevolking krijgt er mee te maken. Typisch aan een hielspoor is pijn aan de onderzijde van de hak, meestal iets meer aan de binnenzijde gelokaliseerd dan aan de buitenzijde. De pijn is het meest duidelijk aanwezig na gerust te hebben, zoals 's morgens tijdens de eerste passen na het opstaan uit bed. Het lukt dan bijna niet om de hak te belasten.


Een hielspoor ontstaat bij de aanhechting van een peesblad (fascia plantaris) aan de hiel. Door herhaalde (eventueel geringe, maar lang aanhoudende) overbelasting is er een kwalitatief minder mooi weefsel ontstaan. Bij microscopisch onderzoek blijkt dat de weefsels bij de aanhechting kenmerken vertonen van littekens. De aanhechting kan ook wat ontstekingskenmerken hebben.


Eigenlijk kan je vraagtekens zetten bij de naam hielspoor. Van oudsher wordt een (op de röngenfoto zichtbaar) benig uitsteeksel ter hoogte van de hiel omschreven als een 'spoor' van de hiel. Het blijkt echter dat lang niet alle hielspoorpatiënten op de röntgenfoto zo'n spoor hebben. Ook andersom is het geval: er zijn mensen die klachtenvrij zijn en toch een zichtbare kalkspoor hebben. In het medische circuit wordt daarom meer gesproken van een fasciïtis plantaris. In de volksmond (en op deze website) hebben we het echter toch over een hielspoor.


Het is nog niet geheel duidelijk waardoor een hielspoor ontstaat. Wél is bekend dat overgewicht een grotere kans op hielspoor geeft. Daarnaast blijkt ook dat mensen die veel staan en lopen meer kans hebben om een hielspoor te krijgen. Denk hierbij aan de werkomgeving, maar ook aan wandelaars of hardlopers. De meest-voorkomende leeftijd van hielspoorpatiënten is tussen de 30 en 60 jaar. Af en toe zien wij patiënten die jonger zijn dan 30 jaar.

Contact

Vul hieronder uw gegevens en vraag of opmerking in.
Vermeldt u even als u teruggebeld wilt worden.


Zorgkaart Nederland


Tweets by @RonaldKorsten